Bojové umění pro pamětníky.

(Motto : „Věk je číslo, ne stav mysli.“)

V Praze proběhl v únoru 2023 turnaj Grind3 a nejspíš jsem byl jeden z mála závodníků ve věku přes šedesát let. Rád bych se podělil o zkušenosti s přípravou, ale rozhodně ne proto abych slyšel „ … jak to v těch letech skvěle zvládá …“.

Třeba se mi podaří někoho vyhecovat (nebo inspirovat) a na dalších závodech nás bude více v pokročilém věku.

Nebudu teď řešit motivaci ani požadavky pro bojové umění v mém věku, bylo by to na delší povídání. Pokud jste zdraví, máte podporu doma a baví Vás to, není důvod to nezkusit a věřte že nebudete litovat. Můj trenér Dan Barták kdysi napsal blog „MMA není pro starý“ a i když je ten blog ztracený kdesi v hlubinách internetu, je třeba to téma oprášit.

Celé to začalo na vánočním večírku Pentagymu, kdy jsme plánovali novou sezónu a já jsem pod vlivem tří polotmavých Birrelů pojal pošetilý nápad startovat na Grind3 v kategorii no-gi pod 65 kg, čili pérová váha.

S dobrým pocitem jsem se odebral na vánoční svátky, které jsem si užil a Nový Rok jsem přivítal s vánočním dárkem v podobě inteligentní váhy Xiaomi. To co mi ukázala, bylo číslo začínající osmičkou a nekončilo nulou. Takže skončila legrace a bylo třeba začít to brát vážně.

Týden první, 35 dní do turnaje :

Nastavený režim v podobě 5 tréninků týdně (4 večerní je doplněný ranním v pátek), plaváním přes polední pauzu 4krát týdně a k tomu sledování večerní televize výhradně z rotopedu vypadalo jako dobrý plán. K tomu low-carb dieta s maximálním denním příjmem 6 500 kJ.

Fyzička jde jednoznačně nahoru, ale 1.4 kg dole není příliš oslnivý výsledek.

Týden druhý, 28 dní :

Daří se dodržovat tréninkové dávky a také jsem se třikrát dostal do negativní kalorické bilance. Dostal jsem se k limitu welterové váhy, dole je dalších 2.2 kg. Při pátečním ranním tréninku se mě dobrák Martin zeptá, jestli jsem přes Vánoce trochu nepřibral … s takovými kamarády jsou nepřátelé zbyteční :-).

Týden třetí, 21 dní :

I když jsem přitlačil na pilu a mám 5 dní v týdnu negativní kalorickou bilanci, fyzička se lepší, ale váha není žádné vítězství a to i když jsem přidal o víkendu činky. Bude třeba přitvrdit a dostat se z pásma welterové váhy.

Týden čtvrtý, 14 dní :

I když se mi daří vydržet s tréninkovým tempem i dietou, je výsledek daleko za očekáváním. Moudrá Matka Příroda zařídila, že starší lovci míň uloví a tak toho tolik nespotřebují … což je přesně to co se mi teď vůbec nehodí.

Nezbývá než tréninky proložit dvakrát týdně saunou na zrychlení metabolismu.

Týden pátý a týden do turnaje :

Tělesná schránka si konečně dala říct a poté co mám za sebou další týden intenzivního tréninku s dietou se váha výrazně pohnula.

Ale poté co jsem se dostal na 73 kg se tělo zaseklo. Začínám uvažovat o změně kategorie na 70 kg a dal jsem si čas do úterního ranního vážení.

Týden šestý a v neděli je turnaj :

Pondělí :

Nutno přiznat, že kondice šla sice výrazně nahoru, ale ta potměšilá váha stávkuje a už týden se pohybuje mezi 73 a 74 kily.

Jak rodina tak kolegové v práci okolo mě našlapují s nejvyšší opatrností a za to jim patří velký dík.

Úterý: Pokud by Vám v úterý ráno váha ukázala 74.10 jako mě, asi by jste taky došli k závěru, že 65.5 (váha i s tolerancí 0.5kg) není moc reálná, nemám pravdu ?

Takže jsem poslal emailem poníženou supliku se žádostí o změnu kategorie na 70 kg.

Středa:

Pokračuju podle plánu a to včetně večerní sauny po tréninku, jen ještě nemám potvrzenou novou váhovou kategorii, jen telefonické ujištění, že to není problém a že jsem v pořadí.

Čtvrtek:

Váhu ukazuje číslo začínající 72 a ke štěstí mi chybí potvrzení změny váhové kategorie. Večer se objeví na Smoothcompu rozlosování turnaje a moje jméno je stále v 65 …

Pátek:

Volám na Choketopus a konečně se dostanu ke správnému člověku, najde se i můj email z úterka a jsem v kategorii 70 kg. Kondice je v pohodě a váha je 71.8 …

Sobota:

Lehké doladění na vodě mě dostane večer na krásných 70.1 kg a den příjemně uběhl na rotopedu při sledování televize.

Neděle:

Ráno mám 69.5 kg a vyrážím na turnaj se všemi potřebnými náležitostmi jako hroznové víno, mandarinky, banány, Glukopur a Kulíšek. Táhnu sebou 4 litry vody, neskutečně se těším až bude po vážení a já se budu se moci napít i najíst.

Vážím se v minimálním oblečení, šortky mají 0.15 kg a jsem v pohodě – oficiální váha je 69.4 kg.

Můj první soupeř na rozpisu má věk 18 let a já se těším na příjemně prožitý den. Svou kůži rozhodně nehodlám dát zadarmo. Samotný průběh turnaje asi nejlépe vystihují slova, které si půjčím od Míši z našeho gymu – „Den byl ve znamení sbírání zkušeností.“

A co dál ?

Jestlipak víte, že 2. dubna je v Berlíně turnaj Grappling Industries, další je pak 8. dubna ve Vídni a Grind4 je 6. května. A tentokrát to bude pérová váha 65 kg i kdybych měl vypustit duši. Přidáte se ?

Napsal: Václav Kareš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *